Doorbraak in 30 jaar oude cold case dankzij Youtuber

4 maanden geleden gepubliceerd

Na ruim 30 jaar is er een doorbraak in de cold case van de vermiste Elisabeth Wessels. De Franse Youtuber ‘Bruno’ van Infocrimes heeft de link gelegd tussen een naamloos begraven vrouw in Frankrijk en de vermiste Wessels. De van oorsprong Duitse vrouw woonde in de jaren ‘80 in Nijmegen en was lid van een sekte. Eind jaren ‘80 verhuisde zij met deze groepering naar Frankrijk, waar zij in 1989 voor het laatst levend is gezien.

Naamloos graf

In 1989 werd het lichaam van een onbekende vrouw aangetroffen in het Franse Verdun. Ondanks onderzoek door de Franse politie, werd nooit duidelijk wie de vrouw was. Ze werd begraven in een naamloos graf. Bruno, die vaker cold cases onderzoekt, kwam een artikel over deze anonieme vrouw tegen en legde een mogelijke link met de vermiste Wessels.

DNA-vergelijking

Na het vergelijken van het DNA van de anonieme vrouw en familie van Wessels door de Nederlandse politie, werd bevestigd dat de naamloos begraven vrouw in Verdun inderdaad de vermiste Elisabeth Wessels was.

Onderzoek politie Oost-Nederland

In 2013 werd opnieuw onderzoek gedaan naar de vermissing van Elisabeth Wessels. Haar vermissing werd opnieuw internationaal gesignaleerd en de zaak werd op politie.nl geplaatst. Er was geen DNA van Elisabeth beschikbaar, dus er werd familiair DNA van haar broers en zussen afgenomen en opgenomen in de Nederlandse databank voor vermiste personen. Er werd toen een verzoek gedaan aan Frankrijk om het familiair DNA te vergelijken met onbekende dode vrouwen in Frankrijk, maar dat leverde toen geen link op.

Dankbaar

“We zijn erg dankbaar dat door de inzet van ‘Bruno’, de familie van Elisabeth Wessels na al die jaren antwoorden heeft gekregen”, aldus Miranda Baas, specialist vermiste personen van het coldcaseteam Oost-Nederland.

De inzet van de Youtuber heeft geleid tot een succesvolle samenwerking tussen de politie Gelderland-Zuid, het coldcaseteam Oost-Nederland, en uiteindelijk tot de identificatie van Elisabeth Wessels. De Franse televisiezender channel M6 zal later dit jaar een documentaire over de zoektochten van ‘Bruno’ in onopgeloste zaken uitzenden.